We are excited to announce the recent completion of a domestic extension, interior refurbishment and loft conversion to a terrace house in Tottenham in London. The Victorian terrace property was purchased in 2015 in need of improvement giving significant scope to improve the existing compromised layouts, planning achieved in 2016 (http://www.mark-fairhurst.co.uk/successful-lawful-development-certificate-for-greyhound-road/) and construction phased over a 2 year period allowing for separate construction of the loft and lower floors.

 

The ground floor is characterised by an open plan layout, creating visual continuity and encouraging social interaction within the home. The kitchen was relocated to the centre of the plan with an island unit and walkway linking a living room to the front and dining space to the rear.

View of Kitchen

 

Glazing is thoughtfully and carefully integrated into the design, framing key spaces in the home. For instance, a large bay window punctures through the rear wall, playfully protruding outward from the main façade, framing the dining space. Also, a full height glazed door is in line with the position of the kitchen, allowing for clear views out onto the new landscaped garden and vice versa.

New Bay Window

 

Adjacent to the dining space, a large skylight spans the full length of the extension, brightening the space with plenty daylight. The interior of the extension is painted light beige, complementing the warm golden hues of exposed brick towards the rear, underfloor heating was fitted throughout with an industrial screed finish.

New Bathroom

 

The split floor level at first floor was removed and new bathroom located towards the rear returning the bedrooms to their original proportions, this was achieved by the design of a new staircase. A new, large and bright bathroom with freestanding bath tub, walk-in shower and utility cupboard is decorated with dark tiles… above a shower room forms part of the loft extension easily accessed from a new spacious master bedroom with built in cupboards, shelves and Juliette balcony making the most of views onto the garden.

 

The overall composition is a successful design response to the client’s requirements and beautifully maximising the home’s potential with the new spatial features, optimising light, space and improving the overall quality of the home.

Rear view of new extension and dormer extension