The new basement, rear and roof extension to a terrace house in Kensington & Chelsea has now been completed with just some purpose made furniture to go!

Front Elevation with New Mansard Level

Rear FacadeThe rear elevation to the property was completely remodelled to increase the floor area to all floors whilst at the same time protecting the amenity of existing neighbours. A sympathetic design includes traditional sash windows to the upper floors set within a new façade constructed from yellow London stock bricks. A projecting lower ground floor extension provides generous space for the children’s room with full width bi-folding doors opening on to a lower terrace. Above a terrace to the primary living space is adjacent to the new single storey extension with skylight and garden access via a new external stair case.

Entrance Hall

Double Height Living Space

The primary living space has been retained on the upper ground floor approached via the renovated front door steps and doorway. The entrance hall has been remodelled to provide a more generous space with contemporary open tread staircase naturally lit from a skylight above, integrated coat and AV/ BMS storage are subtlety concealed behind secret wall panels and a WC is seamlessly integrated towards the rear. This level has been carefully divided into three zones with a formal living space to the front which can gain access via concealed sliding door the centrally located kitchen with island unit. An informal dining area is flanked by a void to the floor below creating a double height space above the children’s room below.  The ability to open up the interconnecting doors allows flexibility with the layout to cater for different occasions.

An additional bedroom has been provided at first floor with three double bedrooms, family bathroom and ensuite bathroom. All rooms have integrated fitted cupboards. The new second floor houses the master bedroom and ensuite bathroom facing the garden with freestanding bath tub, walk-in shower, double sinks and glazed WC cubicle. A dressing area is fitted with floor-to-ceiling wardrobes and integrated dressing table.

Basement Pool & Gym

Cinema Room

A swimming pool is located to the basement approached via a row of full height glazed windows from the staircase. Full height hardwood veneered doors provide access to the cinema room with a racked floor, adjustable leather upholstered seating, fibre optic lighting system, Dolby Atmos sound system and full width digital projection screen suitable for professional private screenings. The swimming area has a mirror tiled wall to one end expanding the feeling a space. The pool is separated by a continuous structural glass glazed screen from the gymnasium benefiting from a light well to the rear elevation shared with the music room and secondary staircase under the garden.

Dormer Window

The extensions and renovation have transformed what was a somewhat incomplete part of the Victorian terrace row. The infill development of the roof and rear levels have enhanced the existing context whilst at the same time provide plenty of high quality additional accommodation.