These recent site photographs show our residential extension project in Knolly’s Road, Lambeth. The work on this semi-detached Victorian home began earlier in the year following a tender process.
 
The client was seeking to increase the space in their kitchen and to create a better link with their garden and other living spaces. Located on a steeply sloping site we have designed a ground floor extension to the kitchen and dining room. New retaining walls to the garden allow for a terrace linked to the existing external stairs and kitchen with bi-folding doors transforming the relationship between the kitchen and garden. The new kitchen layout with island at the centre creates a welcoming and functional space with plenty of storage and a new ground floor WC. New roof windows above the kitchen maximises sunlight and day light into the house. The new living space incorporates underfloor heating and allows for passive solar gain due to the new windows and roof lights, new floor, wall and roof insulation will reduce heat loss and subsequent energy use.
 
The construction shots show the stripping out of the original kitchen, boiler and cupboards, the removal of the internal step and creation of a single ground floor level. The existing kitchen area is expanded into the extension with the removal of the existing structural side wall achieved by the installation of a large steel goal box frame supporting the existing wall and roof above. The existing external garden steps were modified to connect with the new garden terrace which is bounded by the new retaining and boundary walls.
 
The extension and internal modifications will visually connect the existing ground floor and garden areas strengthening the relationship with the existing garden artist studio and provide a bright and spacious living environment.
 

Existing Kitchen


 

New Extension


 

Expanded Living Space


 

Structural Box Frame


 

Retaining Wall


 

Kitchen Extension