Pelham Street is a residential self-build refurbishment and house extension project. It is located on the south side of Pelham Street with views of ‘Albertopolis’ opposite South Kensington Underground Station. The existing house dates from the mid-19th Century built on the north eastern edge of the Smith Charity Conservation Area forming part of a line of four stucco fronted three storey terraced houses.

 

View of Front Elevation from Pelham Street


 

The ground floor level was transformed with the removal of a former split level kitchen extension and creation of a hall/ living/ kitchen dining space linked via a series of sliding doors allowing each space to flow into the next. The new rear extension leads onto a private terrace and stair to the garden beyond. External steps descend to a new family living space, study and guest room at lower ground floor.

 

The internal floor areas were maximised with the design of a new basement level providing additional space for a music, room, gym, swimming pool and cinema. These spaces are linked via two staircases and a light well to the garden.

 

The upper levels were expanded with the construction of a new staircase and extending the position of the rear wall in line with the neighbouring property creating three bedrooms at first floor with family bathroom. A new mansard roof extension was introduced, along with front dormer windows to provide a new master bedroom with dressing room and ensuite bathroom. Natural daylight and sunlight is encouraged to permeate throughout the house with large skylights over the main staircase and rear extension.

 

Following the construction of the shell and core our clients designed the internal décor including specially commissioned freestanding and fitted furniture, fixtures and fittings to suit the varying uses and optimising the internal spaces on all levels.

 

View of Dining Room


 

View of swimming pool in basement