Mark Fairhurst Architects has recently gained planning permission for two domestic projects in West Norwood in the London Borough of Lambeth. A project at Knolly’s Road is an extension to an Edwardian house and the project at Lansdowne Hill is a refurbishment to a Victorian terraced house. Both locations are characterised by sites with unique features. The topography at Knolly’s Road is long and narrow in plan with a significant uphill gradient towards the South while Lansdowne Hill is triangular in plan and narrow due to the adjacent railway line. The clients for both projects were seeking to maximise their kitchen and dining spaces and better relate these spaces to gardens currently compromised by the existing buildings.

The proposed design for Knolly’s Road comprises of a new kitchen with a central island unit and living area linking with an existing centrally located dining room along with a new WC and built in storage units on the ground floor. It has an open plan arrangement, creating a better connection between the kitchen, dining and front room. A set of bi-fold doors connects the kitchen to a new patio. A large skylight punctures the mono-pitch roof, to allow plenty of daylight into the new extension and will provide views up the hill towards mature trees. For the exterior, warm yellow stock brick will be used to match the existing property.

Existing rear view to Knolly’s Road


 

Proposed rear view to Knolly’s Road Extension


 

At Lansdowne Hill the client wanted to improve the relationship between the kitchen and garden. The proposed design accommodates this with the removal of an existing single storey out rigger which houses a bathroom and a new extension with a dining space that faces outwards and a roof terrace above accessed from an existing bedroom/ study that overlooks the garden. A planter to the roof terrace will provide screening from the adjacent railway and skylight will accentuate the dining room wall below. The design also includes a new spacious kitchen which will open into the front living space creating a dual aspect open plan living area. A new shower and utility room are located on the ground floor. The proposed design opens up the space improving the flow of movement throughout the home as well as providing unobstructed views outwards towards the garden.

 

Existing rear view of Lansdowne Hill


 

Proposed rear view to Lansdowne Hill extension


 

Ultimately, in both instances, Mark Fairhurst Architects has designed house extensions which will respond to the unique needs and requirements of the clients and the specific site constraints by designing bespoke spaces that are bright and spacious while improving connectivity within the existing home and garden to significantly improve the domestic living experience.